Leren door doen

Leren door doen
Al vanaf klas 1 doe je ervaringen op in de praktijk: bij techniek, groen, (uiterlijke) verzorging of (duurzame) economie en ondernemen. Zo ontdek je snel wat je graag doet, wat jouw talenten zijn en welke Doe & Ontdek blokken (d&o) jij gaat kiezen.

(Vak) vaardigheden
Op De Meander bouw je aan de vaardigheden die je nodig hebt, op het MBO en in je verdere leven. Je leert vakvaardigheden, maar ook vaardigeheden zoals: digitale wijsheid, samenwerken, plannen, creatief en commercieel denken, communiceren met klanten en ondernemen.

Theorie in de praktijk
Theorie is veel leuker als je ziet wat je ermee kunt. Dat is precies wat op De Meander gebeurt. Leer je over gezond eten, dan ga je dat zelf koken. Over luchtdruk en zwaartekracht leer je terwijl je een vliegtuigje bouwt. Hoe je producten presenteert aan klanten ontdek je door zelf een display of een tv-reclame te maken. En bij het bouwen van de kerstboom leer je over serie- en parallelschakelingen.

Persoonlijk onderwijs

Waar ben je goed in? Wat is jouw talent? Waar krijg je energie van? Wat wil je worden?

Op De Meander kun je de volgende studierichtingen kiezen:
- Mavo Meer
- Vmbo GL/Kader
- Vmbo Kader/Basis
- Vmbo Basis

Bij persoonlijk onderwijs bouwen jij, je coach en je ouders samen aan jou persoonlijke leerroute. Bij elk vak werk je op het niveau dat jij aankunt. Alle combinaties zijn mogelijk. Misschien doe je basis/kader-vakken of kader/mavo-vakken. Of zelfs een extra vak of een vak op Havo-niveau. Je gaat ook in de praktijk veel uitproberen en vooral doen. Zo ontdek je waar je goed in bent, waar je meer van wilt weten en waar je misschien verder in wilt gaan.

Jij kiest, leert en groeit, wij dagen je uit en begeleiden je.

Keuze-uren
De Meander werkt met keuze-uren, tijdens en/of na school. Je kunt die uren gebruiken voor meer uitdaging of begeleiding of om extra praktijkervaringen op te doen. Je bepaalt je keuze-uren in overleg met je coach en je ouders.

 

 

Individuele coaching

Individuele coaching
Je krijgt je hele schoolperiode een eigen coach. Jullie praten veel met elkaar: jij en je coach en vaak ook je ouders. Wat heb je geleerd, wat ging goed, wat kan beter. Waar heb je meer oefening of juist uitdaging nodig? Maar ook: welke (praktijk) ervaringen vond je het leukst, waar ben je trots op, wat wil je nog leren?
Samen bekijken we welke begeleiding je nodig hebt, wat je gaat kiezen en hoe je persoonlijke leerroute eruit gaat zien.

Gespecialiseerde begeleiding
Als het nodig is, krijg je training op maat: faalangst of weerbaarheidstraining, of training in reken- en taalvaardigheid. Het kan ook zijn dat je dyslexie, dyscalculie of AD(H)D hebt. Onze docenten houden daar rekening mee. Heb je een diagnose, dan krijg je een zorgpas met daarop alle afspraken met jou en je ouder(s) over je begeleiding. Zo nodig krijg je – in overleg - hulp van deskundigen binnen of buiten de school.

 

Doe- & Ontdekblokken

Tijdens de D&O-blokken ga je veel doen en ervaren, binnen en buiten de school. Straks weet jij precies welk beroep bij jou past. Ook leer je allerlei vaardigheden en je leert jezelf kennen: wat doe ik graag, waar ben ik goed in?

Je krijgt voor elk blok een certificaat. Dit certificaat bewaar je in jouw portfolio. We doen bijvoorbeeld:

 • Multimedia: basis skills, ICT vaardigheden, presenteren, website bouwen, filmen, muziek samplen, games, vloggen.
 • Technical Skills: ontwerpen, bouwen, installeren, lassen.
 • Sales & Commercie: reclame, financiën, marketing.... wat doe je allemaal in een bedrijf?
 • Sport: (zaal)voetbal, basketbal, zelfverdediging... Als je doorzet haal je ook nog je EHBO- en/of scheidsrechterdiploma.
 • Looks & Styling: uiterlijke verzorging: nagels, make up, haar en kleding- én zorg voor klanten en producten.
 • Green Cooking: lekker, gezond en duurzaam koken, dat doe je voor jezelf en je gasten.

 

Op de Meander ga je heel veel doen!

Mavo Meer

Als je een actieve doener bent, graag wordt uitgedaagd en een advies hebt voor vmbo gemengde leerweg, Mavo of Havo, is Mavo Meer op De Meander perfect voor jou. Onze brugklassen zijn tweejarig. Na deze periode wordt er met jou en jouw ouders besproken welke route jij gaat volgen op de Mavo. De MBO-route of de Havo-route.

Volg je de MBO-route dan bereiden we je voor op een goede start op het MBO. Met de Havo-route word je optimaal voorbereid op de start op het Antoniuscollege (Havo).

Mavo Meer:

 • Persoonlijk onderwijs
 • Meer leren door doen
 • Meer ICT-vaardigheden
 • Persoonlijke coach
 • Doe & Ontdek blokken
 • Keuze-uren (tijdens en/of na schooltijd), bijv. EHBO of op het Internationaal Plein: Anglia Engels, ERK Spaans en Duits.
 • Elke week 4 uur op het Antoniuscollege: aardrijkskunde, Engels van native speaker

Als je het kunt:

 • Vakken op havo-niveau
 • Extra vakken: biologie, natuurkunde, economie, Frans, Chinees
 • Havo-uren op het Antoniuscollege

  Praktische info

  De Meander is een open katholieke scholengemeenschap voor Mavo, Vmbo en ISK.

  Het vmbo – vier jaar voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs

  Op De Meander kun je de volgende studierichtingen kiezen:
  - mavo Meer
  - vmbo GL/Kader
  - vmbo Kader/Basis
  - vmbo Basis

  De Meander biedt onderwijs aan waarbij een brede ontwikkeling, brede oriëntatie en vaardigheden centraal staan. We kijken samen met jouw ouders en je coach welke persoonlijke leerroute bij jouw past. Waar ben jij goed in? Waar ligt jouw belangstelling? Op de Meander maak je tijdens je hele opleiding kennis met verschillende beroepen en ontdek je jouw talenten en mogelijkheden voor de toekomst. Dit doen we in de Doe en Ontdekblokken, mini-thema’s, gastlessen, bedrijfsbezoeken en stages. Leren door DOEN! Je leert verschillende professionele vaardigheden die in elk beroep belangrijk zijn. Denk aan plannen en organiseren, samenwerken en zelfstandig werken, presenteren, communiceren, gebruik van multimedia en zoveel meer.

  Op onze school werken wij met het profiel Dienstverlening & Producten. Het brede profiel D&P (Dienstverlening & Producten) stelt jou in de gelegenheid om je zo lang mogelijk breed te oriënteren en op deze wijze de keuze voor een opleiding en beroep zo bewust mogelijk te kunnen maken. Bij de opleiding Dienstverlening en Producten heb je zelf de ruimte om keuzes te maken. Dit betekent dat je zelf invloed hebt op de inhoud van jouw opleiding. In de bovenbouw kies je keuzeprofielen die bij jou passen. De keuzeprofielen bestaan uit verschillende beroepsinhouden. Denk hierbij aan thema’s die uit de vmbo-sectoren komen zoals bijvoorbeeld Dienstverlening & Producten, Zorg & Welzijn, Techniek of Economie en Ondernemen.

  Met een vmbo-diploma van onze school op zak ben je allround en kun je alle kanten op! Wij coachen en begeleiden jou zodat je een bewuste en weloverwogen keuze kunt maken voor een vervolgopleiding.

  Mavo Meer
  Als je een actieve doener bent die graag wordt uitgedaagd en een advies heeft voor vmbo gemengde leerweg, mavo of havo, dan is Mavo Meer op De Meander perfect voor jou.

  De vier leerwegen in het vmbo

  • De basisberoepsgerichte leerweg, met beroepsgerichte vakken. 
  • De kaderberoepsgerichte leerweg. Ook met beroepsgerichte vakken.
  • De gemengde leerweg is hetzelfde als de Mavo, maar met een theorievak minder. Naast de algemene vakken volg je ook een beroepsgericht programma.
  • De theoretische leerweg (Mavo) is voor leerlingen die makkelijker leren. Met dit diploma kun je doorstromen naar de vak- en middenkaderopleidingen van het MBO en naar de Havo.